cs

en

Jak sledovat netopýra, ještěrku nebo většího brouka

13.7. 2011 09:39 Wrote about us

VTM.cz, Příroda, 1. 7. 2011, autor: Marek Lutonský


Sledování větších zvířat je relativně jednoduché. Stačí k tomu GPS, vysílač a pořádná baterie. Jelen nebo orel ani nepoznají, že s sebou musí něco nového tahat, jenže menší tvory by takový balíček zamáčknul. Musí se na ně jinak. Třeba tak, jak to vymysleli čeští vědci se systémem BAARA.


Autorem BAARA, což je zkratka z Biological Automated Radiotracking System, jsou vědci z Ústavu přístrojové techniky Akademie věd, Masarykovy univerzity a Karlovy univerzity. Sledování je založeno na technologii rádiové telemetrie a systém právě prochází patentovým řízením, aby se dal případně využít i komerčně. Umožní vědcům získávat dlouhodobé, průběžné a komplexní informace o pohybu zvířat.


Dnes je u takového sledování nutné vysílače zaměřovat manuálně pomocí směrové antény. Kvůli tomu je potom k dispozici jen malé množství dat. BARRA dělá totéž automaticky, po delší dobu a pro velké množství vysílačů současně. Vysílače dnes neváží víc než půl gramu a očekává se, že budou moci být ještě lehčí.


Zkouška BAARA proběhla při sledování kaloňů egyptských na Kypru a v Egyptě. „I když bylo zkoumání velkých kaloňů zajímavé, primárním cílem jsou naši malí obratlovci či dokonce větší hmyz“ říká Tomáš Bartonička z Masarykovy univerzity.


„S tak objemnými automaticky sebranými daty budeme schopni získat zatím neznámé informace, detailně prozkoumat projevy malých živočichů a ohrožené druhy lépe chránit,“ dodává Tomáš Bartonička. „Sledovali jsme několik rychlostních komunikací a na některých nevhodně postavených úsecích jsme pravidelně nacházeli desítky mrtvých netopýrů jen na několika málo kilometrech.“


Elektronická verze článku

Evropská unie

Operační program Výzkum a vývoj pro inovace