cs

en

Nový systém ulehčí poznávání obratlovců

13.7. 2011 10:03 Wrote about us

www.lidovky.cz, 3. července 2011, autor: ČTK


BRNO – Vědcům se možná brzy podaří mnohem lépe poznat život malých obratlovců a dalších drobných tvorů. Vědci z brněnského Ústavu přístrojové techniky Akademie věd ČR vyvinuli společně s kolegy z univerzit nový systém, který umožní důkladnější monitorování pohybu a migrace živočichů pomocí rádiové telemetrie.


Systém nazvaný BAARA je v patentovém řízení a vědci počítají s tím, že jej nabídnou ke komerčnímu zpracování, oznámil ústav přístrojové techniky v tiskové zprávě.


„Systém BAARA by zoologům měl zásadním způsobem usnadnit práci a pomoci získat obrovské objemy dat, řádově desetinásobně vyšší než při ručním sběru dat,“ uvedl Petr Jedlička z ústavu přístrojové techniky, jenž vedl vývoj systému. Věří tomu, že BAARA pomůže zoologům i ochranářům.


Lehčí rádiové batůžky Větší zvířata, třeba čápy, sledují přírodovědci tak, že jim připevní „batůžky“ pracující na principu GPS. S jejich pomocí je pak sledují i daleko za hranicemi. U menších zvířat je však nelze použít. GPS zařízení je totiž příliš těžké.


Například u netopýrů, ale teoreticky i u vážek, se proto používá rádiová telemetrie. Rádiové batůžky jsou mnohem lehčí, ty nejnovější neváží víc než půl gramu. „Budeme schopni vyvinout ještě lehčí,“ uvedl pracovník ústavu Šimon Řeřucha, jenž miniaturizaci provedl.


Signál jednotlivých rádiových batůžků ale dosud přírodovědci museli ručně zaměřovat pomocí směrové antény. Kvůli tomu mají k dispozici jen málo dat o pohybu a migraci malých živočichů.


Systém BAARA by to měl změnit. Dokáže pomocí sítě stanic zaměřovat a vyhodnocovat signály rádiových batůžků automaticky, nepřetržitě, po dlouhou dobu a pro velké množství batůžků současně.


Kaloňové nejsou prioritou Spolehlivost systému BAARA ověřovali vědci na kaloních egyptských na Kypru a v Egyptě. „I když bylo zkoumání velkých kaloňů zajímavé, primárním cílem jsou naši malí obratlovci či dokonce větší hmyz,“ popsal cíle Tomáš Bartonička z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.


Výsledky budou teoreticky využitelné například při výstavbě větrných parků nebo rychlostních komunikací. Díky přesnému monitoringu bude jasné, zda přes plánované místo stavby neprocházejí migrační trasy netopýrů a zda stavba neohrozí jejich populaci.


„Sledovali jsme několik rychlostních komunikací a na některých nevhodně postavených úsecích jsme pravidelně nacházeli desítky mrtvých netopýrů jen na několika málo kilometrech,“ řekl Bartonička.


Elektronická verze článku ln_veda_mc

Evropská unie

Operační program Výzkum a vývoj pro inovace